Vi tager den lige en gang mere for kong Karl ”Ned med arbejdstiden”

Vi tager den lige en gang mere for kong Karl ”Ned med arbejdstiden”

Behandl Os Ordentligt siger

Lever vi for at arbejde – eller omvendt? Et rigtigt godt spørgsmål

Glorificeringen af arbejde har præget de sidste 150-180 år. “Arbejdet adler” og “lediggang er roden til alt ondt”, er udtryk alle kender, og har fået terpet ind i hjem og skole af den protestantiske arbejdsmoral, vi lever under”. (Kilde. skribenten Leif Svendsen)

Robotterne marcher frem og ma udvikler kunstig intelligens, så det er på tide at ændre opfattelsen radikalt med at mennesket skal arbejde 37 eller 30 timer om ugen, vi skal heller ikke forvente der vil være arbejde til alle

Produktiviteten er superhøj i Danmark, Ubetalt overarbejde i form af hjemmearbejde breder sig, og bruger masse af familiens fritid

Prekære arbejdsrelationer, der er ingen garanti for betaling under sygdom, pension og ferie breder sig. Stress er en stigende sygdom der breder sig hurtigere og hurtigere blandt de ansatte, det kan man meget tydeligt se på den kraftigt stigende indtagelse af beroligende medicin af de folk der arbejder med gashåndtaget i bund her dag på deres arbejde.

Oplysning:

(John Maynard Keynes skrev i 1930, at hvis man fremskrev den udvikling der havde været frem til 1930, så ville det resultere i en gennemsnitlig arbejdstid på 15 timer i 2030.

I 1958 arbejdede min far 47 timer om ugen, og forsørgede en familie på 7 personer. I dag arbejder en families voksne i snit 74 timer for at forsørge deres familie på 4-5 personer. Den samlede arbejdstid for en familie burde bringes ned på max. 40 timer. Gerne længere ned!

Det er nu 31 år siden man i 1990 fik gennemført 37 timers arbejdsuge. Det er på tide at rejse et visionært krav som modsvarer de muligheder vi har i dag. Kravet om en 4 timers arbejdsdag).

Behandl Os Ordentligt har været fortaler for at arbejdstiden skal nedsætes og som alt ser ud tyder det på det skal være en markant nedsættelse af arbejdstiden vi skal have i nær fremtid

Arbejdstider før og nu

(Venstrefløjen bør gøre op med de dyder, som den protestantiske arbejdsmoral har dyrket i vores samfund de seneste 150-200 år. Paul Lafargue (Karl Marx’ svigersøn) skrev i 1880, at de arbejdende klasser er forblændede. ”Forblændelsen består i kærligheden til arbejde, den rasende lidenskab for arbejde, som simpelthen har medført en udmattelse af individernes og deres afkoms hele livskraft”. Man skulle tro det var skrevet i forgårs.

Med robotters massive indtog nu og de kommende år i alle brancher og udvikling af kunstig intelligens, er det på tide, at man ændrer radikalt på opfattelsen af, at mennesket skal arbejde 37 – eller endda 30 – timer om ugen. Det er ligeledes på tide at gøre op med parolen om “Arbejde til alle”, forstået som lønarbejde til alle, men det er en anden historie.

Produktiviteten er høj i Danmark. I vores del af verden arbejdes der virkelig igennem. Gennem tidsstudier, lean management og meget andet af samme slags, har man de seneste 75 år forfinet og optimeret arbejdsprocesser i alle brancher. Der arbejdes nu i flere sammenhænge mere end overenskomster tilskriver at gøre. Ubetalt overarbejde i form af hjemmearbejde breder sig, og gør indhug i familiens fritid. Prekære arbejdsrelationer uden sikkerhed for betaling under sygdom, pension og ferie breder sig. Stress blandt ansatte er voksende og indtaget af beroligende medicin er stigende.

Samtidig produceres der til overflod af madvarer, tøj, isenkram, elektroniske apparater m.m. Så meget, at det smides ud og destrueres i et totalt overflødigt spild af ressourcer, alene for igen at kunne producere endnu mere. Den uhæmmede produktion af unødvendige og overflødige varer skulle reguleres. Der skal ikke vækstes for profitten og vækstens egen skyld.

Fra arbejderbevægelsen i 1889 rejste kravet om 8 timers arbejde (48 timers arbejdsuge), til man fik gennemført det i Danmark gik der 31 år. Mange opfattede dengang kravet som helt hen i vejret. Men det blev gennemført i 1920.

Det er nu 31 år siden man i 1990 fik gennemført 37 timers arbejdsuge. Det er på tide at rejse et visionært krav som modsvarer de muligheder vi har i dag. Kravet om en 4 timers arbejdsdag.

I 1958 arbejdede min far 47 timer om ugen, og forsørgede en familie på 7 personer. I dag arbejder en families voksne i snit 74 timer for at forsørge deres familie på 4-5 personer. Den samlede arbejdstid for en familie burde bringes ned på max. 40 timer. Gerne længere ned!). (Kilde. solidaritet.dk)

Læs mere på solidaritet.dk